3 tips – så bygger du en feedback-kultur

Tre personer som har ett möte på kontoret

Tid, tålamod och trygghet. Att bygga en feedback-kultur påminner en hel del om att odla. Här är tre tips till dig som vill sätta fart på återkopplingen i er organisation.

Ordet kultur kommer från latinet och betyder "odling". En odling kan bestå av allt möjligt – av våra vanliga svenska blommor, av exotiska växter eller kanske av näringsrika, ätbara grödor. Ett och annat ogräs kan säkert också leta sig in.

Precis på samma sätt behöver vi tänka för att skapa en blommande feedback-kultur. Vi måste tro på och ge näring till kraften i varje individ, och hålla ogräset borta så att blomman får plats att växa.

Våra behov är desamma nu som för 10 000 år sedan. Vi vill känna oss som en del av flocken, bli sedda och veta att vi är betydelsefulla, kompetenta och omtyckta. Vi har samma rädslor då som nu; att känna oss ignorerade, förödmjukade och avvisade.

3 tips på vägen

  • 1. Arbeta metodiskt
    Om ni verkligen vill skapa en feedback-kultur, ha tålamod och arbeta metodiskt. Att bygga en kultur är precis som att odla. Det kräver uthållighet, det behövs en bra jord att växa i, vatten och näring, solljus och skydd.
  • 2. Kom överens om vad feedback är
    En viktig del är språket; vi formar verkligheten utifrån hur vi pratar. Vad vi kallar saker för är viktigt. Prata om vad feedback är, till exempel skillnaden mellan beröm och bekräftande feedback. Prata om egna erfarenheter av feedback.
  • 3. Säg det!
    Utgå inte från det gamla ordspråket ”hälsan tiger still”. Ta inte för givet att andra förstår att du uppskattar deras arbete – säg det till dem. Säg det till dina medarbetare, dina kollegor och till din chef. Chefer är också människor, de behöver också få veta att de är uppskattade. Gör det till en god vana, vem har jag gett bekräftande feedback till i dag? Det tar 30 sekunder att ge bekräftande feedback, så tiden finns.

För att bygga en feedback-kultur måste vi börja med att se det värdefulla i varje individ och dennes bidrag. När tryggheten finns där kan vi också börja prata om det som behöver förändras eller utvecklas.

Vill du veta mer om hur du kan bygga en feedback-kultur? Välkommen till vårt webinar den 4 maj, som arrangeras av &frankly, Bonnier News och Amazing Leaders.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om du är intresserad av ledarskap, vill få erbjudanden och inbjudningar till våra event samt se vad som händer på Amazing Leaders.